Глава тринадесета
ПОДГОТОВКА НА ВОДАЧИТЕ НА МОТОРНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА

Чл. 167. (Изм. - ДВ, бр. 68/88 г., нов - ДВ, бр. 71 от 1991 г.) Подготовката на водачи на моторни превозни средства може да организират и провеждат министерства, ведомства, други организации и граждани в съответствие със Закона за движение по пътищата.

Чл. 168. (1) Управление на моторно превозно средство с учебна цел се разрешава при следните условия:
1. Преподавателят да носи със себе си свидетелство за преподавателска правоспособност и списък за забранените пътища за учебно управление.
2. Учебното моторно превозно средство да има изправно допълнително устройство за задействане на спирачната система и съединителя, огледало за преподавателя и знак "У".
(2) С учебните моторни превозни средства се забранява превозването на хора и товари, които не участват в учебния процес.

Глава четиринадесета
ОБЩИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА ВОДАЧИТЕ НА ПЪТНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА

Чл. 169. Водачът на моторно превозно средство носи:
1. Свидетелство за управление на съответната категория.
2. Регистрационен талон.
3. Пътен (маршрутен) лист, товаротранспортни документи с изключение на пътните превозни средства, собственост на граждани.
4. Заповед за възлагане на управлението на служебно моторно превозно средство на водач, който не заема шофьорска длъжност.
5. Заповед за ползване на служебно моторно превозно средство в празнични и почивни дни.
6. (Нова - ДВ, бр. 40 от 1986 г., отменена - дв, бр. 73 от 1987 г.)

Чл. 170. При обслужване на моторно превозно средство водачът е длъжен да не нарушава тишината с форсиране на двигателя или по друг начин в населените места и в местата за почивка през времето от 22.00 часа до 06.00 часа (в празнични дни - до 9.00 часа) и от 12.00 часа до 16.00 часа.

Чл. 171. Водачът на пътно превозно средство е длъжен:
1. Да не оставя отворени, да не отваря или да не допуска отварянето на вратите на моторното превозно средство откъм страната на движението, без да е убеден, че това е безопасно.
2. Да уведомява собственика, когато в негово отсъствие е повредил превозното му средство.
3. Когато излиза от разкалян земен път на асфалтиран или павиран път,да вземе мерки да не изнася кал по пътя, а ако това стане - незабавно да я почисти.
4. Да не се движи с верижно моторно превозно средство по асфалтираните пътища от републиканската пътна мрежа.

Чл. 172. (1) (Нова - ДВ, бр. 26/82 г.) Водачите на автомобили, комплектувани с обезопасителни колани, са длъжни да ги ползват при движение по пътищата и да не превозват пътници на предните седалки без колани.
(2) (Нова - ДВ, бр. 26/82 г.) Могат да не ползват обезопасителни колани бременни жени и други лица, на които физическото състояние не позволява употребата на колан.
(3) (Текст на предишната ал. 1 - ДВ, бр. 26 от 1982 г.) Водачът на мотоциклет или мотопед и лицата, които пътуват с него, са длъжни при движение да поставят на главата си закопчана защитна каска по образец.

Чл. 173. На водача на велосипед се забранява:
1. Да се движи успоредно с друг велосипед.
2. Да се движи по тротоар или алея за пешеходци с изключение на детските велосипеди.
3. Да управлява, без да държи кормилото с ръка, както и да освобождава педалите.
4. Да се обучава в управление по платното за движение на пътните превозни средства.
5. Да извършва ляв завой при многоредово движение.
6. Да се движи на повече от 1 м от края на платното за движение.
7. Да се движи близо до пътно превозно средство или да се държи за него.
8. Да превозва дете до 7-годишна възраст без допълнителна седалка.
9. Да превозва товар, който да излиза повече от 0,50 метра от габаритите на велосипеда.
10. Да се движи в група за тренировка или преходи без придружител с моторно превозно средство.

Чл. 174. Забранява се на водачите на двуколесни превозни средства да се движат успоредно в една и съща лента за движение.

Чл. 175. Водачите на пътни превозни средства с животинска тяга, на животни или на стада са длъжни:
1. Да карат (водят) пътните превозни средства плътно вдясно на платното за движение а един ред не повече от две непосредствено едно след друго.
2. Да не оставят без надзор на пътя или близо до него животни.
3. Да не превеждат животни през пътя, ако това застрашава безопасността на движението.
4. Да се движат в лявата страна на пътя, когато водят животни пеш.
5. Да се движат вдясно при езда на животни и да не водят повече от едно животно от лявата си страна.
6. В населени места да водят кучета с повод.

Глава петнадесета
ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА РЪКОВОДИТЕЛИТЕ НА УЧРЕЖДЕНИЯ, СТОПАНСКИ И ОБЩЕСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ И ДРУГИТЕ ДЛЪЖНОСТНИ ЛИЦА

Чл. 176. (1) Ръководителите на учреждения, стопански и обществени организации съгласуват с органите на Министерството на вътрешните работи:
1. Пректите за стандарти и отраслови нормали за произвежданите моторни превозни средства, възли и принадлежности за тях, както и проекти за нормативни актове, които уреждат въпроси, свързани с безопасността на движението.
2. Местата за поставяне на будки, павилиони, подвижни търговски обекти и други съоръжения в обхвата на пътя или в непосредствена близост до него.
3. Маршрутите, спирките и местата за престой и паркиране на моторните превозни средства от обществения и ведомствения транспорт, както и проектите за свързаните с тях съоръжения.
4. Маршрутите, местата и реда за провеждане на организираните шествия, на спортни и други масови мероприятия по пътищата.
5. Откриване на жп прелези.
6. Затваряне на пътища.
7. Проектите за осветление в обхвата на пътя.
(2) Забранява се поставянето на плакати и други рекламни и агитационни материали в обхвата на пътя. Извън населените места могат да се поставят такива материали само на площадките за отдих, къмпинги, мотели и ресторанти със съгласието на тези, които стопанисват площадките, и на органите на Министерството на вътрешните работи и по такъв начин, че да не привличат вниманието на водачите на минаващите пътни превозни средства.

Чл. 177. (1) Ръководителите на съответните учреждения, стопански и обществени организации и другите длъжностни лица са длъжни:
1. Да поставят или да отстраняват пътните знаци, маркировката, светофарните уредби, другите технически средства за регулиране на движението или за информация на участниците в него, както и предпазните или направляващите ограждения по проект, утвърден от съответния пътноексплотационен орган след съгласуване с органите на Министерството на вътрешните работи.
2. Да поставят или да отстраняват пътните принадлежности по точка 1 при въвеждане на временни ограничения и забрани за движението от органите на Министерството на вътрешните работи, както и при промени в съществуващото им разположение, по предписание на пътноексплоатационните органи или на Министерството на вътрешните работи или съгласувано между тях.
3. Да поддържат пътните принадлежности по точка 1 (включително осветлението им) в изправност и да осигуряват тяхната постоянна видимост. Светлинната и звуковата сигнализация, бариерната инсталация и оградите на жп прелезите се поставят и поддържат от органите, които ги стопанисват.
4. Да съгласуват със съответния пътно експлоатационен орган и с орган на Министерството на вътрешните работи най-малко 15 дни преди започване на строителни или монтажни работи в обхвата на пътя (включително и на жп прелези) сигнализирането и обезопасяването им, както и начина на ограничаване или отбиване на движението, отбивните или обходните пътища. Дадените им предписания са задължителни за изпълнение.
5. Да организират ежегодно изучаването на нормативните актове, свързани с безопасността на движението, и проверяването на квалификацията на подведомствените им водачи.
6. Да вземат мерки, които да изключват възможността домашни животни или домашни птици да излизат на пътя.
7. Да установят вътрешен ред, който да осигурява спазването на изискванията, свързани с безопасността на движението.
(2) При появяване на опасност за движението, аварийно възникване на препятствие по пътя, заледяване, заснежаване, овлажняване на асфалтовата на стилка, пътнотранспортно произшествие и др. строителните организации, пътноексплоатационните органи и органите на Министерството на вътрешните работи могат да въвеждат временни ограничения и забрани на движението без предварително съгласуване до тяхното отстраняване. Не се съгласува предварително от съответните експлоатационни органи и означаването на местата, където се извършва ремонт и поддържане на пътищата, на подземните комуникации в техния обхват и на жп прелези, когато чрез него не се създават значителни затруднения в движението. В тези случаи пътноексплоатационните органи и органите на Министерството на вътрешните работи могат поотделно или съгласувано да предписват промени в разположението на пътните принадлежности.

Глава шестнадесета
ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА КОНТРОЛНИТЕ ОРГАНИ ПО ПЪТНОТО ДВИЖЕНИЕ

Чл. 178. (1) Контролният орган по чл. 35 от Закона за движението по пътищата е длъжен:
1. Когато спира пътно превозно средство, да подаде своевременно сигнал и да посочи мястото за спиране. Сигналът се подава с вдигане на светлоотразителна стоп-палка по образец.
Нощем и в условията на намалена видимост може да се ползва и червен светлинен сигнал, описващ полукръг, перпендикулярно по посоката на движението.
2. Да покани проверявания водач, ако това е необходимо, да слезе от пътното превозно средство, за да даде обяснения.
3. Когато е отклонил от маршрута пътно превозно средство за изпълнение на неотложни служебни задачи, да издаде документ или да впише в пътния лист изминатото разстояние, времетраенето, ползването, своето фамилно име и длъжност и наименованието на поделението или организацията, в която работи.
4. Да ползва специален колесар или друго техническо средство при преместване на моторно превозно средство, спряно в нарушение на Закона за движението по пътищата и на този правилник, в отсъствие на неговияводач, а ако това е невъзможно, преместването да се извърши на собствен ход.
5. (Отм. - ДВ, бр. 26 от 1982 г.).
(2) Униформените служители от полицията могат да спират пътните превони средства и чрез подаване на сигнал с ръка. Те се легитимират само при поискване от водача.

Чл. 179. Министерството на вътрешните работи:
1. Разследва всички пътнотранспортни произшествия.
2. Води на отчет пътнотранспортните произшествия и анализира причините, които са ги породили, и съпътстващите ги условия.
3. Предлага разработването и внедряването на организационно-технически мероприятия за ограничаване и намаляване на пътнотранспортните произшествия.
4. Разработва и внедрява организационно-технически мероприятия за решаване ефективността на контролната дейност по сигурността на движението.

ПРЕХОДНИ РАЗПОРЕДБИ

& 1. Този правилник се издава въз основа на N: 2 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за движението по пътищата (ДВ, бр. 53 от 1973 г.).

& 2. Правилникът влиза в сила от 1 март 1974 г. и отменя Правилника за движението по улиците и пътищата, обнародван от ДВ, бр. 53 от 7.07.1964 г.; изменен и допълнен - ДВ, бр. 38 от 13.05.1966 г.; изменен - ДВ, бр. 28 от 7.04.1967 г.; изменен - ДВ, бр. 75 от 22.09.1970 г.

& 3. Леките автомобили по чл. 160, които се продават от търговските организации или се внасят в страната от граждани след 1 юли 1974 г., трябва да бъдат комплектувани с обезопасителни колани. Останалите леки автомобили по чл. 160 трябва да бъдат комплектувани с такива колани от 1 юли 1975 г.

& 4. (1) След влизане в сила на този правилник в срок от една година да се подменят или поставят пътни знаци N: 11, 34, 36, 41, 62, 63, 103, 104, 117, 118, 141, 142 и 143, както и маркировката съобразно фигури N: 15, 16 и 17.
(2) Останалите пътни знаци и маркировката се подменят или привеждат в съответствие с изискванията на този правилник в срок от пет години за пътните знаци, включително надписите с латински букви на пътните знаци N: 93, 94, 95, 106, 110, 111, 112, 113 и 115, които се поставят на пътищата, използвани с туристическа цел, и две години за маркировката.
(3) Предупредителните и забранителните пътни знаци за сигнализиране на новоизградени пътища и за подмяна се изработват с бял фон.

& 5. (Нов - ДВ, бр. 26 от 1982 г.) Измененията на чл. 172 влизат в сила три месеца след обнародването им в Държавен вестник.

& 6. Този правилник не отменя ограниченията на скоростта за движение на автомобилите, предвидени в Постановление N: 64 на Министерския съвет от 21 ноември 1973 г.